Sudjelovanje dvoje članova udruge na dvije međunarodne speleološke ekspedicije

Dvoje članova naše udruge sudjelovali su na dvjema speleološkim ekspedicijama – dopredsjednik udruge Matija Belač sudjelovao je na ekspediciji “Nedam 2021” na Sjevernom Velebitu, dok je članica Ivana Pofuk sudjelovala na ekspediciji “Logor Cetine 2021”.

U periodu od 19. do 25. srpnja 2021. Matija Belač je sudjelovao na ekspediciji u jami Nedam na Sjevernom Velebitu koju je organizirao Speleološki odsjek PDS „Velebit“ iz Zagreba u suradnji sa Komisijom za speleologiju HPS-a i NP Sjeverni Velebit. Cilj ekspedicije je bio preroniti sifon na dubini od 1192 m i nastaviti istraživati kanale koji se nalaze iza sifona. Matija je bio dio jedne od ekipa koje su transportirale ronilačku opremu do sifona na 1192 m dubine te je time postao treći član udruge koji se spustio dublje od 1000 m. 

Dno jame Nedam kod sifona na 1192 m dubine (foto: Luka Ivančić, SO PDS Velebit)

Dva člana speleoronilačke ekipe koja se sastojala od četvero ljudi preronila su sifon na dubini od 1192. Iza sifona su istražili 120 metara horizontalnog kanala, nekoliko kraćih vertikala i skokova te 40 metara dugačku vertikalu prije nego su ostali bez opreme za daljnje napredovanje. Nova dubina istraženih kanala jame Nedam sada iznosi 1250 metara i očekuje se da bi u narednim istraživanjima mogla premašiti dubinu zasad druge najdublje jame u Hrvatskoj Slovačke jame (-1301 m).

Mediji o ekspediciji: https://www.index.hr/vijesti/clanak/ekspedicija-u-jami-nedam-preronila-sifon-i-usla-u-drugu-jamu/2294278.aspx

 

U periodu od 04.08.- 08.08.2021. naša članica Ivana Pofuk sudjelovala je na logoru Cetine kojeg je organizirao Speleološki odsjek HPD „Željezničar“ iz Zagreba u suradnji sa Komisijom za speleologiju HPS-a. Cilj logora bio je istraživanje neistraženih kanala (upitnika) u Gospodskoj špilji koja je do tad bila istražena do 3111 m, topografski snimiti Gornju Tutićevu špilju i podvodnim sifonom spojiti izvor Cetine sa Gospodskom špiljom.

Naša članica Ivana Pofuk bila je u ekipi koja je topografski snimila Gospodsku špilju, gdje se snimilo oko 500 metara horizontalnih kanala. Druga ekipa istraživala je Gornju Tutićevu špilju i snimila 490 metara špilje.

Ekipa francuskih i hrvatskih speleoronioca spojila je veliki izvor Cetine i špiljski sustav Gospodske špilje kroz podvodni sifon dug 100 metara čime je novi sustav postao jedan od najduljih špiljskih sustava u Dalmaciji.

Gospodska špilja (foto: Sara Anđela Perić)

Digitalno topografsko snimanje Gospodske špilje (foto: Ivana Pofuk)

Sifon u Gospodskoj špilji i izvor Cetine koje su spojili francuski i hrvatski speleoronioci (foto: Ivana Pofuk)

Mediji o ekspediciji: https://www.24sata.hr/news/jos-jedno-veliko-speleolosko-otkrice-u-hrvatskoj-sanjali-smo-ovaj-pothvat-51-godinu-778139