Posjet ponoru Pepelarici – najdubljoj jami srednjeg Velebita!

Osmeročlana ekipa speleologa SU Kraševski zviri uputila se od 02. do 04. srpnja u ponor Pepelarica koji je najdublji speleološki objekt na području srednjeg Velebita, području Kalenjeva ruja (-347 m). U jami su bile dvije ekipa, jedna koja je išla do 200 m dubine, dok je druga išla do 320 m dubine.
Kako je jama bila opremljena do dna, glavni cilj odlaska u jamu bio je stjecanje novih iskustava mlađih članova udruge.
Ponor Pepelarica je jama koljenastog oblika koja ima ulogu stalnog ponora. Ulaz se nalazi na izraženom kontaktu nepropusnih klastita te propusnih diplopornih vapnenaca. Objekt ima 4 jamska ulaza koji su nanizani kao vrtače jedan za drugim.
Aktualna istraživanja na tom području aktivno provodi SK Ozren Lukić iz Zagreba. Godine 2017. je ponovljen speleološki nacrt, dok je najveća perspektiva u istraživanju jame sifonsko jezero na samom dnu jame (Janton, 2017). Ove godine planirano je daljnje istraživanje ponora Pepelarice kojeg organizira SK Ozren Lukić iz Zagreba u sklopu Speleološke ekspedicije „Srednji Velebit 2021“ – https://skol.hr/speleoloska-ekspedicija-srednji-velebit…/.
Sudionici: Androić Damir, Androić Nikolina, Dubovečak Vinka, Dvorski Marko, Jagetić Jurica, Kraš Valentina, Pofuk Ivana, Žuliček Marko
Foto: Valentina, Damir i Vinka
Postavljanje ulaznog dijela ponora Pepelarice do 40 m dubine.
Ulazak ekipe na glavni ulaz ponora Pepelarice
Ekipa na 200 m dubine u jami
Izlazak prve ekipe van
Izlazak druge ekipe van iz jame, s dubine od -320 m
Kamp
Nedjeljni izlet na Majerovom vrilu