Istražena jedna jama i 4 špilje na Ivanščici

Dana 30.06.2024. istražili smo jednu jamu i 4 špilje u kanjonu potoka Selnice na južnoj Ivanščici (naselje Gornja Selnica, Grad Zlatar). Objekti su pronađeni pretraživanjem terena 2.01.2024.
Objekte smo nazvali: Jama pod Gradinovcem, špilje Čavljerica, Špiljnica, Selnica i Cuhik. Svaka ima neku svoju priču, provjerite koju u nastavku s fotografijama 😊
Sudionici: Androić Damir, Dubovečak Vinka, Težak Josip
 
Krenuli smo na teren dosta rano kako bismo uhvatili nešto hlada.
Kako smo 2.01.2024. pronašli speleološke objekte, odabrali smo da prvo idemo u Jamu pod Gradinovcem, koja je ujedno bila i najsjevernija. Otvor jame je dimenzija 1,8 x 1,2 m, a dubine je 5,2 m. U njoj su zabilježene neidentificirane kosti, kornjaši..Budući da je dno jame izgledalo dosta lažno pristupilo se kopanju. Zaključili smo da bismo mogli kopati vječno, pa smo stali. Ima u dnu dosta kamenja, sedimenta, lišća, balvana. Dok je vani zabilježena temperatura od 23,6 °C, na dnu jame je zabilježena 11,8 °C.
Nakon istraživanja jame, uputili smo se po samom kanjonu, potoku Selnica prema jugu. Temperature su u zraku bile sve veće…
Netko je našao jako lijepi kamen i odlučio ga je nositi cijelim putem, do auta 🙂
Sljedeće smo istraživali špilju Čavljericu koja se nalazi uz sam potok, dno kanjona potoka Selnice. Špilja Čavljerica dobila je naziv prema starim kovanim čavlima koji su pronađeni u špilji. Najvjerojatnije ih lokalno stanovništvo radilo doma, a upotrebljavali su ih u građenju.
Sljedeća špilja koju smo istražili nazvali smo Špiljnica. To je izvedenica od riječi „špilja“ i „pelnica“ (u prijevodu „podrum“). Služila nam je kao dobro skrovište od visokih temperatura dok je vani bilo 30°C, u špilji je bilo ugodnih 18,2°C. Duljina špilje iznosi 5,8 m.
Špilja Selnica je volumenom najveća od svih ostalih špilja koje su taj dan istražene. Dimenzije otvora špilje su 8 x 4 m. Duljina špilje iznosi 9,4 m. U ulaznoj dvorani špilje pronađena je keramika.
Špilje Selnica, Špiljnica i Cuhik se nalazi u okruženju nekadašnjeg kamenoloma, koji se danas koristi povremeno u rekreacijske svrhe (streljana).
Zadnja špilja koju smo istraživala nazvali smo Cuhik. Do ulaza je potrebno popenjati nekih 8 m po strmoj padini. Špilja Cuhik je dobila naziv prema zagorskoj izvedenici glasanja sove, koja je viđena kod pronalaska špilje. Duljina špilje iznosi 7,9 m.
Nakon cjelodnevnog istraživanja odlučili smo oprati štrik i sebe u jezeru Dubinska kod Gotalovca. Preporuka svakome!