Uspješno završena XI. speleološka škola

Nakon intenzivnih 5 tjedana koji su uključivali teorijska predavanja i praktični dio vikendom, 13. svibnja završena je XI. speleološka škola Speleološke udruge “Kraševski zviri” Ivanec. Teorijski i praktični dio ispita uspješno je položilo 6 polaznika, čime je Udruga postala bogatija za još 6 novih speleoloških pripravnika, abecednim redom: Brešćanski Danijel, Janžek Gregor, Kečkiš Monika, Pavleković Davor, Sačić Janja i Veseljak Ivan.

Voditeljica edukacije bila je Valentina Kraš – speleolog, a provodila se prema Pravilniku Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. Teorijska predavanja održana su u Poduzetničkom inkubatoru Grada Ivanca, a praktični dio provodio se na području Ivančice, Ravne gore, Gorskog kotara, Tounja, Ogulina, Bosiljeva i Rakovice. Polaznici su posjetili impozantne podzemne objekte bogate špiljskim oblicima (stalaktiti, stalagmiti, špiljski biseri, kaskade, zavjese i dr.) i uspješno se suočili sa strahom od visina i mračnog podzemlja, a za nagradu osjetili značajnu dozu adrenalina i upoznali se s ljepotama podzemlja koje je nepristupačno većini ljudi.

Novi speleološki pripravnici moći će steći dodatno iskustvo u sklopu daljnjih istraživanja Udruge i međunarodnim ekspedicijama u najvećim speleološkim objektima Hrvatske, a koja će se provoditi u ljetnim mjesecima na području Velebita.

Edukacija se provodila uz potporu Grada Ivanca prema Rezultatima javnog poziva za predlaganje programa/projekata javnih potreba Grada Ivanca za 2023. godinu