Pronađene špilje u kanjonima Bjeličkog potoka i Selnica (Zlatar)

Zahvaljujući predavanju u planinarskoj kući Majer, javio nam se gospodin iz Gornje Selnice kako bi nam pokazao par špilja na području južnog dijela Ivanščice (Zlatar).
U kanjonu potoka Selnica gospodin nam je pokazao ulaze u 2 špilje, dvije u kanjonu Bjeličkog potoka (Bjelička špilja, Bjelička špilja 2) i jedan jamski ulaz kojeg je potrebno proširiti.
Istočno od Degačice također nam je pokazao ulaz u špilju Dupljača.

Ekipa: Marko Žuliček, Nikolina i Damir Androić, Vinka Dubovečak, g. Gabrijel Kukec

Ulaz u  špilju u kanjonu potoka Selnice koja se nalazi pod većom stijenom visine oko 30 m. Za tu špilju lokalno stanovništvo kaže da su je za vrijeme II. svj.rata koristili kao spremište soli.

Ispred ulaza u drugu špilju osjetno je strujanje zraka. U unutrašnjosti špilje kanali se pružaju u raznim smjerovima te je potreban oprez kod daljnjeg istraživanja zbog krušljivosti stijene.

Na istočnoj padini kanjona Bjeličkog potoka nalazi se ulaz u Bjeličku špilju. Špilja je prostrana i bogata špiljskim ukrasima.

Proširivanje ulaza Bjeličke špilje 2 (zapadna padina kanjona Bjeličkog potoka) te jama iznad Bjeličke špilje 2 čiji ulaz je potrebno proširiti.

Na istočnom dijelu Degačice pokazana nam je Dupljača špilja. Špilja se nastavlja ali za daljnje napredovanje potrebno je proširivanje.

Na povratku smo proširivali Pavlovu šupu koja se nalazi u blizini Pavlove špilje u Loboru.
Ekipa: Marko Žuliček, Nikolina i Damir Androić, Vinka Dubovečak

 

Pavlova šupa iznad Pavlove špilje u Loboru, u kanjonu potoka Bućva.

Također, posjetili smo špilju u blizini planinarske kuće Majer, na zapadnoj padini kanjona Jagnjedovec za čiji ulaz nam je javio kolega speleolog iz SOŽ-a.
Ekipa: Damir Androić, Vinka Dubovečak

 

Kolega speleolog iz SOŽ-a nam je javio za špilju u blizini planinarske kuće Majer, na zapadnoj padini kanjona Jagnjedovec. Radni naziv špilje je Jagnjedovečka špilja.