Nastavak istraživanja špilje Sutinščice u Malom Komoru (Mače)

Nešto nas je privlačilo u toj špilji Sutinščici. Osim što smo se vraćali u nju s ciljem izrade speleološkog nacrta, voda u špilji nam nije dala mira, odnosno sifon /jezerce na kraju špilje. Sifon je mjesto u kojem je špiljski kanal potpuno ispunjen vodom. Nismo mogli procijeniti da li će se voda još spustiti, da možemo proći bar glavom iznad vode.

Špilja se topografski snimala 25. i 26. veljače 2021. gdje su crtači u glavnim ulogama bili Androić Damir i Žuliček Marko, dok su Belač Matija i Dubovečak Vinka bili mjerači i moralna podrška. U petak 26. veljače špilja se topografski snimila do 205 m duljine, gdje se došlo do sifona gdje smo tad stali s istraživanjem.

Izrada speleološkog nacrta špilje 25. i 26.02.2021., Foto: Vinka Dubovečak, Damir Androić, SUKZ

 

U petak 26. veljače u špilju nas je otpratila gđa Mladenka Mikulec, načelnica Općine Mače sa pozdravom da se možda vidimo kada izađemo van, što ste i dogodilo na naše veliko iznenađenje! Načelnica nas je dočekala s vatrom, pivama i kobasicama u 22h navečer, gdje nitko od nas na to nije mogao ostati ravnodušan! Također, pridružili su nam se lokalni stanovnici naselja Mali Komor koji su nas tijekom cijelog istraživanja svaki put dočekali s oduševljenjem,te častili hranom i pićem!

Ugodno druženje uz vatru je potrajalo do kasno u noć. Zahvaljujemo se još jednom gđi Mladenki na toliko ugodnom iznenađenju.

Druženje s gđom Mladenkom Mikulec – prije istraživanja (lijevo), nakon istraživanja (desno), Foto: Mladenka Mikulec, načelnica Općine Mače

 

Dana 02. ožujka manja ekipa od 5 speleologa uputila se fotografirati špilju (Androić Damir, Belač Matija, Dubovečak Vinka, Kraš Valentina, Musulin Mario), gdje je u glavnoj ulazi fotografa bio Mario– Muso. Cilj je bio fotografirati veće dvorane s boljom rasvjetom.

Nakon oko 130 m kanala nalazi se prva veća dvorana dimenzija 10 x 10 x 6 m (dužina x širina x visina), dok se druga dvorana nalazi oko 20 m iza prve dvorane te je dimenzija 13 x 9 x 4 m (dužina x širina x visina). Do tih dvorana je otežano doći zbog koprcanja u blatu i suženjima. Najveće suženje se nalazi prije druge dvorane koje je visine samo 0,35 m.
Foto: Mario Musulin, SUKZ

 

Samim time se otišlo opet do sifona na kraju špilje i vidjelo se kako se voda povlači. Tada smo vidjeli i nastavak kanala, ali voda je još uvijek bila visoka.

Tad smo u vodi snimili i špiljsku faunu – jednakonožne kopnene rakove koji su u potpunosti prilagođeni životu u podzemlju i vodi (stigobiont).

Sifon / jezero na 205 m duljine špilje, autor: Mario Musulin, SUKZ

 

Također, u špilji je uočeno na više mjesta klijanac neke biljke. Sjemenke dolaze u podzemlje putem zraka/gravitacije, vode ili posredstvom životinja. Špilje su biljkama pogodan okoliš za klijanje jer imaju puno vlage. Izdužene su jer pokušavaju doći do svjetlosti, no nakon nekog vremena te biljke ugibaju zbog nedostatka svjetlosti.

Klijanac biljaka uočen na više mjesta u špilji, Foto: Mario Musulin, SUKZ

 

Dana 11.03.2021., u četvrtak navečer, ekipa Androić Damir, Androić Nikolina i Dubovečak Vinka uputila se u špilju sa svrhom monitoringa. Razlog odlaska u špilju radnim četvrtom bila je najava kiše u petak. Zapravo nas je i dalje kopkao sifon / jezero na kraju špilje.

Kako smo došli do kraja špilje, uvidjeli smo da se visina vode spustila još za oko 10 cm, što je značilo da bi se mogli smočiti i provući dalje. Kako nismo imali ronilačke neoprene da bi zaštitili tijelo od hladnoće, cilj je bio samo pogledati u kojem smjeru se nastavlja kanal.

Prolazak jezera, foto: Vinka Dubovečak, SUKZ

Prvi je hrabrosti imao Damir koji je smočio i dio glave kako bi se provukao dalje. Iza tog jezerca dolazi se u manju dvoranu dimenzija 3 m duljine, 3,6 m širine i 3,5 m visine, nakon čega se nastavlja horizontalni kanal koji je djelomično potopljen vodom.

Horizontalni suženi kanal djelomično potopljen u vodi, foto: Androić Damir, Vinka Dubovečak, SUKZ

 

Opet ulazimo u novu dvoranu čiji je pod također djelomično potopljen, dok se veći i širi dio dvorane nastavlja penjanjem. Dimenzije dvorane su oko 10 m duljine, 3 m širine, dok je visina 4 m. Iz te dvorane nastavlja se jedan manji potopljeni kanal (sifon) koji ujedno predstavlja i najveću perspektivu za daljnje istraživanje u sušnijem dijelu godine.

Zadnja istražena dvorana te vidljiv sifon gdje špilja nastavlja dalje pod vodom, foto: Androić Damir, Vinka Dubovečak, SUKZ

Kako je najava kiše bila sutradan znali smo da se nećemo moći tako brzo vratiti, uzeli smo i pribor za crtanje za sobom te taj novoistraženi dio i topografski snimili.

Nakon izlaska iz vode bili smo trunčicu pothlađeni, što nas je motiviralo da brže počnemo izlaziti van kako bi se zagrijali, foto: Androić Nikolina, SUKZ

Trenutna istražena duljina špilje iznosi 236 m.

 

Autori fotografija: Androić Damir, Androić Nikolina, Dubovečak Vinka, Mario Musulin, SUKZ

Tekst: Vinka Dubovečak, SUKZ