Istraživanje Sutinščice – dio 2.

U odnosu na prošlo istraživanje prošlu nedjelju 14.02, nakon dužeg sušeg razdoblja, u špilji Sutinščici se uspjelo proći dalje! Podzemne vode su se spustile kako nije bilo padalina te se uspjelo proći još između 50 i 100 metara novih kanala!

Provlačenja članova Udruge u špilji

Što znači da bi špilja Sutinščica mogla imati ukupnu duljinu između 150 i 200 m, dok će se točne dimenzije znati nakon detaljnog topografskog snimanja.

Najveće iznenađenje koje je pružila špilja je da se nakon oko 120 m kanala otvaraju dvije veće dvorane, jedna dimenzija 10 x 10 x 6 m, dok je druga dimenzija 13 x 9 x 4 m (dužina x širina x visina). Do tih dvorana je otežano doći zbog koprcanja u blatu i suženjima.

Dvije veće dvorane u špilji

Špiljski kanali su završili s jednim manjim jezerom dimenzija oko 2 x 2 m te se ne može procijeniti trenutačno koliko špilja ima još perspektive.

Kraj špilje završava manjim jezerom

Započelo se s topografskim snimanjem (izrada speleološkog nacrta, crtanje) te je zasad nacrtano 45 m kanala. Crtanje je dosta otežano zbog velike količine blata i pozicija u kojima sam crtač treba snimati nacrt.

Topografsko snimanje špilje odnosno izrada speleološkog nacrta, ili jednostavnije crtanje

Ono što se uočilo ispred špilje, to je da je lokalno stanovništvo počelo dolaziti do ispred špilje, što je naravno rezultiralo i otpadom ispred samog ulaza špilje te obilježavanje staze do ulaza plastičnim bocama. Tijekom tog istraživanja smo otpad pobrali i zbrinuli.

Mole se posjetitelji da ne onečišćuju okoliš i samim time ne ulaze u špilju jer je ulazni dio opasan i krušljiv te postoji mogućnost urušavanja ulaza.

Sudjelovali članovi Udruge (abecednim redom): Androić Damir, Androić Nikolina, Belač Matija, Dubovečak Vinka, Kraš Valentina, Lončar Vanja, Matišić Tomica, Njegovec Marko, Petrinjak Ivančica, Špičko Tamara, Vojnović Ivan, Žuliček Marko

Autori fotografija: Vanja Lončar, Marko Njegovec, Damir Androić i Vinka Dubovečak (SUKZ)

Prošlo istraživanje 14.02. https://sukz.hr/hrvatsko-zagorje-dobilo-novu-najdulju-spilju-sutinscicu/