Istraživačka akcija u Nacionalnom parku Paklenica

Vikend 24. – 26. svibnja članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ iskoristili su za istraživanje jame u Nacionalnom parku Paklenica, što je ujedno bila i prva samostalna istraživačka akcija izvan područja djelovanja Udruge.

Akcija je specifična jer se jama nalazi jugoistočno od vrha Veliki Vitrenik, na sredini penjačkog smjera „Oprosti mi pape“ koji je duljine oko 120 m. Pristup do jame odrađen je tehnikama sportskog penjanja više dužinskog smjera, gdje je osim penjanja i penjačke opreme bilo potrebno transportirati speleološku opremu i opremu za postavljanje jame. Svaka osoba je sportsko penjanje (penjanje po stijeni rukama i nogama i osiguranje dinamičkim užetom) odrađivala s transportnom torbom težine od 10 do 20 kg.

Jama je istražena, digitalnim crtanjem izrađen je topografski nacrt te je joj je nadjenut naziv „Paklenička luknja“. Jama je vertikalna, dubine oko 20 m te se pri dnu grana u 2 vertikalna kanala. Bogata je sigama – koraloidima, saljevima, stalaktitima i stalagmitima.
Nakon završetka istraživanja jame, izlazak sa stijene je nastavljen tehnikama sportskog penjanja, te smo se do podnožja spustili okolo po kamenom siparu.

Iako smo se nadali objektu većih dimenzija (do jame smo optimistično transportirali opremu za istraživanje objekta i do 100 m) zadovoljni smo uspješno odrađenom akcijom koja je zahtijevala izuzetnu tehničku pripremljenost.

Sudionici akcije: Janžek Gregor, Kraš Valentina, Pavleković Davor, Stupar Janja, Težak Josip