Aktivni vikend 18. i 19. svibnja

U razdoblju od 18. – 19. svibnja 2024. godine na vježbalištu HGSS Stanice Zagreb („Žica“) u organizaciji Komisije za speleospašavanje HGSS-a održan je seminar o tehnikama samospašavanja za speleološke udruge na kojemu su sudjelovali članovi udruge Josip Težak i Tomislav Juranić.

Seminar je bio usmjeren na praktičnom uvježbavanju tehnika samospašavanja. Cilj je osposobljavanja speleologa za pomoć sebi i svojim kolegama speleolozima u slučaju nezgode u speleološkim objektima do dolaska HGSS-a. Speleolozi su upoznati na koji način mogu pomoći u akcijama spašavanja od zbrinjavanja unesrećene osobe, davanja kvalitetne dojave o nesreći, pripreme nacrta objekta u kojem se dogodila nesreća, pomoć u nošenju nosila i dr.

U subotu 18. svibnja četvero članova uputilo se na večernji izlazak u Rudnik Kraševski zviri s ciljem ponavljanja speleoloških tehnika i monitoringa objekta. Uočene su više razine vode u rudniku, te se voda zadržava na svim etažama što do sada nije bio slučaj i za ulazni dio rudnika. Posjet rudniku završio je druženjem uz logorsku vatricu i pečeni jeger 😊

Sudionici: Cikać Dorian, Kraš Valentina, Pavleković Davor, Stupar Janja