Ispit za naziv instruktor speleologije i Seminar o speleološkoj edukaciji

U organizaciji Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza u Zagrebu (HGSS stanica Zagreb) su se za vikend 25. siječnja 2020. održavali ispiti za speleološke nazive Speleolog i Instruktor speleologije. Navedeni ispiti se odnose na drugi i treći (zadnji) stupanj speleološke edukacije u Hrvatskoj. Domaćini ispita bili su članovi SO HPD Željezničar iz Zagreba.

Ispitu je pristupilo petero kandidata za naziv Speleolog (drugi stupanj edukacije), nakon čega je četvero njih obranilo tu titulu.

Ispitu za naziv Instruktor speleologije (treći odnosno zadnji stupanj speleološke edukacije) je pristupila i Vinka Dubovečak, predsjednica Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec. Treći stupanj je stekla pisanjem instruktorskog rada pod nazivom „Računalna obrada speleološkog nacrta u programu CorelDRAW“, obranom rada ispred ispitne komisije te polaganjem instruktorskog ispita.

Instruktorski rad čine upute (step by step) koje će pomoći svim speleolozima u korištenju programa za digitalnu obradu speleoloških nacrta, koji čini zapravo najvažniji rezultat speleoloških istraživanja.

Uz člana SU “Kraševski zviri” Ivanec Tomice Matišića, Vinka je drugi instruktor speleologije u udruzi.

 

U petak i nedjelju (24. i 26. siječnja) Komisija za speleologiju HPS-a održala je Instruktorski seminar o speleološkoj edukaciji. Voditelj seminara bio je Instruktor speleologije Damir Basara, a domaćini SO HPD Željezničar iz Zagreba.

Seminaru su prisustvovali dvoje članova Udruge: Damir Androić i Vinka Dubovečak.

Izvori: Hrvatski planinarski savez

  • https://www.hps.hr/vijesti/11628/odrzani-speleoloski-ispiti-zagreb-2020/
  • https://www.hps.hr/vijesti/11629/instruktorski-seminar-o-speleoloskoj-edukaciji-zagreb-2020/

Autori fotografija: Damir Androić, Damir Basara, Aida Barišić (Komisija za speleologiju HPS-a)

Praktični dio ispita ispred i unutar prostorija HGSS stanice Zagreb

Obrana instruktorskog rada ispred ispitne komisije

 

Novi speleolozi i instruktorica speleologije