U drugoj akciji čišćenja traži se dno jame Sveti Josip

U okviru inicijative Čisto podzemlje, članovi Speleološke udruge “Kraševski zviri” iz Ivanca su čistili jamu Sveti Josip u dva navrata, jednom u listopadu 2018. godine, dok je drugo čišćenje bilo provedeno 9. studenog 2019. godine. Jama je djelomično očišćena, dok je akciju financijski podržala Općina Bednja.

Jama je drugi puta čišćenjem produbljena za 1,5 m, dok je iz jame izvađeno oko 70 vreća otpada, što predstavlja punu traktorsku prikolica otpada (volumena oko 10 m3). Iz jame je izvađen otpad kojeg su bacali najvjerojatnije najbliži mještani prvenstveno u periodu kada nije postojalo organizirano prikupljanje otpada. S druge strane, danas se suočavamo s povećanjem cijena otpada pa se bojimo da bi podzemni objekti poput jame Sveti Josip ponovno mogli postati divlja odlagališta otpada.

Otpad koji je izvađen su redom: korištene pelene, tekstilni otpad, limenke, staklene boce, kosti neidentificiranih životinja, akumulatori, felge, kišobrani, razno posuđe, lavuri, dijelovi od peći, gume, dijelovi od bicikla i slično. Osim otpada, zajedno s time izvađen je i organski materijal kao što je lišće i zemlja. Prema roku trajanja na limenkama iščitalo se da je otpad star i do 25 godina. U jami se otvorio prolaz u otpadu dubine oko 3-4 m. Predviđa se da bi unutra još moglo biti minimalno 40-50 m3 otpada, ukoliko širina jame ostane jednaka. Ukoliko će se jama u dubini proširiti, procijenjena količina otpada bi bila veća.

U pomoć speleolozima pristigli su i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bednja koji su otpad traktorom odvezli od lokacije jame do lokacije gdje je komunalno društvo prikupilo otpad i zbrinulo.

Sljedeća akcija čišćenja jame Sveti Josip predviđa se sljedeće godine te se očekuje veća količina izvađenog otpada. Samim time se očekuje da će speleolozi doseći dno na kojem više neće biti onečišćenja.

Zašto je nama važno speleološke objekte čuvati čistim i ne dozvoliti da to bude još jedno „divlje odlagalište“ na krškom području?

Onečišćena voda u krškom području se vrlo lako i brzo s površine infiltrira te dalje procjeđuje kroz pukotine, prsline i kanale u dubinu. S druge pak strane, špilje i jame predstavljaju prirodne puteve kojima se voda s površine koncentriranim tokovima ulijeva u podzemlje prema spremnicima podzemne vode, odnosno krškim vodonosnicima koji najčešće služe u vodoopskrbi. Ako se u podzemnim objektima nalaze divlja odlagališta otpada, voda koja se procjeđuje kroz njih će pokupiti i dalje prenositi onečišćivala koja će na kraju dospjeti podzemnu vodu koju koristimo u vodoopskrbi. Stoga je važno biti svjestan da sve što se baci u podzemlje prije ili kasnije vraća se na slavini. Čuvajmo naše podzemlje!

Kako je otvor i sam prostor u jami vrlo skučen i malen, u jami je bilo prostora samo za jednu osobu – tu su prionuli naši snažni dečki – izmjenično Ivek i Fićo! Bravo dečki!

Osim speleološke opreme, za čišćenje u podzemlju i na površini korištena je zaštitna oprema: rukavice, odijela te maske za disanje. 

 

Jama se lagano praznila, dok se prikolica lagano punila. 

 

Pomagača na površini je bilo na sve strane. Hvala Bači na ručku!

 

Izvučeno je iz jame raznog otpada, taj dan oko 10 m3, odnosno puna prikolica.

 

Spašena su i dva života – dvije žabice izvađene iz jame.

 

Razni mediji i institucije su popratili akciju čišćenja jame Sveti Josip te se svima zbog toga zahvaljujemo (linkovi u nastavku):

https://cistopodzemlje.info/hr/novosti/trazi-se-dno-jame-sveti-josip/

 

https://priroda-vz.hr/trazi-se-dno-jame-sveti-josip/

http://www.bednja.hr/clanak/iz-jame-sv-josip-speleolozi-izvadili-70-vreca-smeca-428

https://evarazdin.hr/nasim-krajem/nastavlja-se-ciscenje-jame-sv-josipa-u-drugoj-akciji-iz-jameizvadeno-oko-70-vreca-smeca-381200/

https://regionalni.com/foto-ocistili-jamu-sveti-josip-kod-bednje-i-pronasli-brdo-otpada/

http://eivanec.com/cisto-podzemlje-speleolozi-krasevskih-zvira-izvadili-iz-jame-sveti-josip-u-bednji-oko-10-m3-otpada-vjeruje-se-da-ga-jos-ima-vise-od-40-m3/