25.03.2009. – 25.03.2024. – 15 godina SUKZ ❤

➡️ Na današnji dan prije 15 godina osnovana je Speleološka udruga „Kraševski zviri“ Ivanec na inicijativu Tomice Matišića, tada speleologa pripravnika, člana HGSS stanice Varaždin.

➡️ Osnivačka skupština je održana dana 25.03.2009. godine u ugostiteljskom objektu “Monte Carlo” u Ivancu, u sastavu osnivača Tomice Matišića, Maria Musulina i pok. Emila Gluhaka, članova HGSS Stanice Varaždin te Valentina Slivara -“Zdravek” pionira speleologije 60-ih godina prošlog stoljeća i Krunoslava Čićeka-Surjačeka tajnika udruge.

➡️ Potrebno je navesti da su u to vrijeme jedino članovi Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Varaždin bili ti koji su imali ikakva znanja o speleološkim tehnikama kretanja u podzemlju kad se govori o našem kraju.

✅ Ciljevi osnivanja
U to vrijeme na širem području između Zagreba, Ljubljane i Budimpešte nije postojalo organizirano bavljenje speleologijom stoga je postojala potreba za nekim oblikom organizirane, formalne organizacije koja će se baviti istraživanjem speleoloških objekata.

👉 Ciljevi udruge bili su vezani uz istraživanje speleoloških objekata kako našeg kraja tako i ostalih područja Hrvatske, te organizacija speleološke edukacije odnosno održavanje speleoloških škola kao osnove za popularizaciju ove još uvijek nedovoljno poznate djelatnosti u našim krajevima

🧐 Odakle naziv „Kraševski zviri“?

Naziv udruge potekao je od tada manjem dijelu Ivančana poznatog očuvanog rudnika cinka i olova koji se nalazi na području ispod kote Velika Oberš (izvorno – Aberšje), šuma Lipnica – 400 m n. v. Napuštanjem rudnika i nacionalizacijom, zemljište je dano u privatno vlasništvo lokalnom stanovništvu. Kako je najčešće prezime u Ivancu bilo „Kraš“ odatle naziv “Kraševski”, dok riječ “zviri” predstavlja nekoliko krških izvora vode koji se nalaze na tom području, a po čemu je prihvaćen i današnji naziv rudnika „Kraševski zviri“ (glavni rov Scharly).

❗️❗️❗️ Napomena za širu speleološku zajednicu: ne, nismo kraševske zviri (zvijeri), već smo ime dobili po kraševskim zvirima (izvorima) 😉

✅ Prve aktivnosti

Prvi ozbiljni projekt udruge je bio pokretanje prve speleološke škole u listopadu 2009. godine. Uz nedostatnu tehničku opremu, užad, financijska sredstva te manjak educiranih kadrova uspješno je završena petotjedna speleološka edukacija tijekom čega je četrnaestero članova živih i zdravih položilo ispit za speleologa pripravnika. Društvene prostorije ili skladište bili su najčešće vlastiti privatni prostori, klijeti ili garaže. U nedostatku opreme, osobna oprema je često posuđivana međusobno da bi se moglo održati terensko predavanje, a improvizacija je bila sveprisutna.

U nastavku fotografije s prve speleološke škole održane 2009. godine 👇👇