2. vikend speleoškole 2019.

U subotu, 06. travnja na stijeni Rudski Gobec (Pokojec) školarci su ponavljali uzlove te su ponavljali kretanje po užetu uz upotrebu tehničke opreme (spuštanje i penjanje po užetu).

U nedjelju 07. travnja je dan bio rezerviran za Špilju u kamenolomu Tounj koja se vikend prije speleoronjenjem spojila sa špiljom Tounjčicom (izvor: https\://sovelebit.wordpress.com/2019/04/01/tounjcica-speleoronjenjem-spojena-sa-spiljom-u-kamenolomu-tounj/).

Mrak, blato, voda, sige, penjanje po skliskim stijenama, provlačenje kroz uska suženja – sve to izaziva različite emocije, naročito kod školaraca koji su prvi put posjetili podzemlje u pravom smislu riječi. Na koji način podzemlje povezuje ljude? Ova mala grupa školaraca pokazala je da može timski funkcionirati, pomagati jedni drugima, dok si međusobno daju savjete, paze jedni na druge, pruže ruku, leđa za lakši prolazak nekog detalja u špilji i sl. Uostalom, dijeljenje 2 banane na 11-ero ljudi je najbolji dokaz timskog rada koji će se (nadamo se) i na daljnjim izletima tako dobro slagati.

dav
cof
cof

Nakon izlaska iz špilje uputili smo se prema Samoboru gdje smo turistički posjetili Grgosovu špilju. Njezina velika osobitost su špiljski ukrasi, odnosno veliko bogatstvo siga.

Foto: Petar Cikač, Vinka Dubovečak, Ivančica Petrinjak