10. obljetnica rada SU “Kraševski zviri” Ivanec

Dana 15. i 16. ožujka 2019. naša udruga je proslavila 10. godinu aktivnog rada u prostorijama Muzeja planinarstva u Ivancu. Udruga se zahvaljuje još jednom Gradu Ivancu što je financijski omogućio ovaj događaj.

Na manifestaciji su u petak, 15. ožujka predstavljena dva projekta:
– izložba speleo fotografija udruge, 
– stručno-edukativna publikacija “Rudnik Kraševski zviri” autorica Vinke Dubovečak i Valentine Kraš, članica naše udruge.

Na manifestaciji je kroz prezentaciju dopredsjednik udruge Matija Belač predstavio rad udruge od 2009. do 2019. godine.

Predsjednica udruge Vinka Dubovečak je predstavila izložbu speleo fotografija.
Fotografije koje su se prikazivale nastale su tijekom speleoloških istraživanja, zatim tijekom speleoloških edukacija koje naša Udruga redovito provodi te tijekom monitoringa podzemlja.

Autorice Vinka Dubovečak i Valentina Kraš su kroz prezentaciju predstavile stručno-edukativnu publikaciju “Rudnik Kraševski zviri”. Predmet ove publikacije je najveći očuvani rudnik na ivanečkom području i sjeverozapadnoj Hrvatskoj – rudnik Kraševski zviri (rov Scharley). Iako je to antropogeni objekt, nastao kao rezultat čovjekove aktivnosti, nakon njegovog napuštanja u njemu su se nastavile odvijati sve radnje tipične za prirodne speleološke objekte.
Nakon aktivnosti rudarenja u povijesti, rudnik je privlačio mnoge hrvatske znanstvenike, stručnjake te speleologe među kojima su i naši članovi Udruge. U rudniku su se u 21. stoljeću (naročito u zadnjih 10-ak godina) provodila speleološka istraživanja (topografsko snimanje speleološkog objekta), zatim povijesna, arheološka, geološka, geomorfološka, hidrogeološka, mikroklimatološka te biospeleološka istraživanja. Rezultati svih istraživanja navedeni su u publikaciji.

U ime Komisije za speleologiju HPS-a, domaćinima je čestitke uputio Vlado Božić – Boltek, dok je u ime Grada Ivanca koji je novčano i organizacijski pomogao obilježavanje obljetnice, udruzi čestitala izaslanica gradonačelnika gđa Marina Držaić, gradska pročelnica.

U subotu, 16. ožujka su održava dva edukativna speleološka predavanja na koja su mogla doći svi zainteresirani:
– “Prirodni i umjetni speleološki objekti šireg ivanečkog područja” – predavač: Misav Habijanec;
– “Problematika onečišćenosti speleoloških objekata našeg kraja” – predavačica: Valentina Kraš.

Drago nam je da na manifestaciji okupio velik broj posjetioca kojima smo mogli prikazati čime se naša udruga bavi te se ujedno zahvaljujemo svima koji su došli i podržali rad naše udruge!

Autori fotografija ovog albuma: Mario Musulin, Vanja Lončar, Marko Belač, Ivan Putarek, Vinka Dubovečak, Ana Bajsić (članovi SU Kraševski zviri), Vlado Božić-Boltek (Komisija za speleologiju HPS-a)